Poprzednia

ⓘ Katarzyna Skrzynecka. Katarzyna Barbara Skrzynecka primo voto Urbańska – polska aktorka, piosenkarka, autorka tekstów, kompozytorka, prezenterka telewizyjna i o ..




Katarzyna Skrzynecka
                                     

ⓘ Katarzyna Skrzynecka

Katarzyna Barbara Skrzynecka primo voto Urbańska – polska aktorka, piosenkarka, autorka tekstów, kompozytorka, prezenterka telewizyjna i osobowość telewizyjna.

W 1985 debiutowała jako aktorka rolą w filmie Pewnego letniego dnia. Następnie zaczęła pracować jako aktorka teatralna i serialowa, a także dubbingowa. W 1993 odebrała Nagrodę im. Zbyszka Cybulskiego.

W 1990 zdobyła nagrodę im. Anny Jantar w konkursie "Debiutów” na 27. Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu. Wydała sześć albumów studyjnych: Pół księżyca 1998, Oszaleli Anieli 1999, Kameleo 2001, Koa 2005, Moja kolekcja 2007 i For Tea 2011.

Była uczestniczką, prowadzącą bądź jurorką w kilku telewizyjnych programach rozrywkowych oraz wzięła udział w dwóch ogólnopolskich kampaniach reklamowych.

                                     

1. Wczesne lata

Jest jedynaczką. Jej ojciec Włodzimierz jest inżynierem, a matka Magdalena 1943–2008 była technikiem dentystycznym.

Po zdaniu matury w XVII Liceum Ogólnokształcącym w Warszawie wyleciała na stypendium do Paryża. W 1993 obroniła dyplom Akademii Teatralnej w Warszawie. Jest również absolwentką Wydziału Fortepianu i Wokalistyki Szkoły Muzycznej II stopnia w Warszawie.

                                     

2. Kariera aktorska

Po raz pierwszy w filmie telewizyjnym pojawiła się w 1985, występując w filmie Jakuba Rucińskiego Pewnego letniego dnia. Na dużym ekranie zadebiutowała sześć lat później, grając w filmie Leszka Wosiewicza Cynga.

Będąc w trakcie studiów, rozpoczęła pracę zawodową. Debiutowała w 1992 na deskach Teatru Dramatycznego w Warszawie, grając główną rolę na zmianę z Katarzyną Groniec w musicalu Metro. Zagrała w kilku spektaklach Teatru TV, debiutując w 1993 tytułową rolą w Tessie Edwarda Dziewońskiego, a następnie grając Alinę w Balladynie Janusza Wiśniewskiego. W latach 1993–2004 grała w Teatrze Powszechnym w Warszawie. Od 1996 jest aktorką warszawskiego Teatru Komedia. Ma za sobą również gościnne występy w teatrach Roma i Syrena. Grała w warszawskim Teatrze Bajka. W 2012 wystąpiła w jednym odcinku improwizowanego teatru telewizyjnego Spadkobiercy.

W 1993 otrzymała nagrodę im. Zbyszka Cybulskiego przyznawaną młodym aktorom.

Od 1993 występuje w serialach telewizyjnych. Zadebiutowała rolą w młodzieżowym serialu Wow, później grała w produkcjach, takich jak Graczykowie, Na Wspólnej, Bulionerzy, Na dobre i na złe, Bao-Bab, czyli zielono mi czy Kopciuszek. W 2019 roku w,Misz-Masz czyli Kogel Mogel 3" zagrała Marlenkę- Żonę Piotra Wolańskiego Piotr Zakościelny

Zajmuje się dubbingiem. Podłożyła głos między innymi pod główne postaci animowanych filmów Walta Disneya: Piękna i Bestia Bella, Aladyn Dżasmina i Król Lew Nala.

                                     

3. Kariera muzyczna

W 1988 zdobyła Grand Prix na Festiwalu Piosenki Francuskiej w Lubinie. W 1990 zdobyła Nagrodę im. Anny Jantar oraz "Bursztynową Paterę” w konkursie "Debiutów” na 27. Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu za interpretację utworu Włodzimierza Korcza "Spacer w chmurach”. W 1994 z piosenką "Sen” zajęła trzecie miejsce w konkursie "Premier” podczas 30. KFPP w Opolu. Występowała na scenie z polskimi wykonawcami, takimi jak Robert Janowski, Edyta Górniak, Mezo, Liroy, Stanisław Jopek czy Ryszard Rynkowski.

W 1998 zadebiutowała fonograficznie albumem studyjnym pt. Pół księżyca. Od tamtej pory wydała jeszcze pięć płyt: Oszaleli Anieli 1999, Kameleo 2001, Koa 2005, Moja kolekcja 2007 i For Tea 2011.

W 2009 z piosenką "Amazing” została zakwalifikowana do stawki finałowej programu Piosenka dla Europy 2009, mającego wyłonić reprezentanta Polski w 54. Konkursie Piosenki Eurowzji. Była jedną z faworytek fanów do wygrania selekcji, ale została zdyskwalifikowana z powodu złamania regulaminu.



                                     

4. Pozostałe przedsięwzięcia

Pojawiła się w kalendarzu na rok 2002 wydanym przez magazyn dla panów "Maxim”.

W 2003 fraza "Katarzyna Skrzynecka” była szóstym najczęściej wyszukiwanym hasłem w wyszukiwarce Google w kategorii "najpopularniejsze aktorki polskie”, a w 2005 – siódmym. W 2006 znalazła się na 20. miejscu rankingu największych gwiazd polskiego show-biznesu sporządzonego wśród Polaków na zlecenie TNS OBOP.

W 2004 została ambasadorką kampanii społecznej firmy Headlines "Antykoncepcja codziennie, czy raz w tygodniu. Ja już wybrałam”. Zaangażowała się w akcje społeczne organizacji WWF i Colgate-Palmolive Polska, jak również w kampanie reklamowe firmy żywieniowej Profi 2006, loterii "Przyjaciółkowe Koło Fortuny MAX” 2006 i hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA&Wellness 2016.

W sierpniu 2004 telewizja Polsat podała, że Skrzynecka będzie jedną z uczestniczek piątej edycji programu Bar, co zostało zdementowane przez aktorkę. Była uczestniczką pierwszej edycji programu rozrywkowego TVN Taniec z gwiazdami 2005 oraz zwyciężyła w pierwszym sezonie programu Polsatu Twoja twarz brzmi znajomo 2014, w którym od drugiej serii jest jurorką. Ponadto brała udział w programie Top Chef. Gwiazdy od kuchni 2016, jednym odcinku Kilerskie karaoke 2012 i specjalnym wydaniu teleturnieju Milionerzy 2008. Była gościem w konkursie kulinarnym Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia 2015 i talk-show Święta okiem kobiety 2014.

Prowadziła 11 sezonów Tańca z gwiazdami w telewizji TVN 2005–2011, za co była dwukrotnie nominowana do Telekamer w kategorii "rozrywka” 2006, 2007, a w 2007 zajęła 7. miejsce w rankingu najpopularniejszych prezenterek sporządzonym wśród polskich internautów przez Pentagon-Research. Następnie prowadziła programy Miłości jak z powieści 2011 i 7 życzeń 2012 dla Polsat Café i jedną edycję programu Polski turniej wypieków 2013 dla TLC Polska.

                                     

5. Życie prywatne

Była zaręczona z Feridem Lakhdarem, polskim piosenkarzem algierskiego pochodzenia. W lutym 2002 ich związek się rozpadł. 26 kwietnia 2003 w kościele św. Anny w Wilanowie poślubiła Zbigniewa Urbańskiego ur. 1 lutego 1969, komisarza Komendy Głównej Policji. Pod koniec października 2006 media poinformowały o rozpadzie małżeństwa. 15 marca 2007 Sąd Okręgowy w Warszawie orzekł o ich rozwodzie. W 2015 małżeństwo zostało unieważnione. 19 czerwca 2009 wyszła za mąż za Marcina Łopuckiego ur. 5 listopada 1974, mistrza Polski i Europy w fitnessie, z którym związana jest od 2007. Mają córkę, Alikię Ilię ur. 23 listopada 2011.

W 2002 poparła kandydaturę Jarosława Duszewskiego SLD w wyborach na prezydenta Gdyni, nagrywając dla celów jego kampanii wyborczej utwór "Niech cię wiedzie dobry duch” Duch, to pseudonim J. Duszewskiego.

W listopadzie 2004 na łamach jednego z numerów "Faktu” ukazał się artykuł pt. "Skrzynecka na oczach swojego męża mizdrzy się do kochanka”. Zainteresowana wytoczyła proces wydawcy gazety Ringier Axel Springer Polska oraz redaktorowi naczelnemu dziennika, domagając się przeprosin i 100 tys. zł. zadośćuczynienia za pomówienia w stosunku do jej osoby. Sprawa zakończyła się ugodą, a "Fakt” zobowiązał się do opublikowania oświadczenia o wyrazach ubolewania za naruszenie dóbr osobistych.

                                     

6. Filmografia

Filmy i seriale
  • 2003: Bao-Bab, czyli zielono mi – colonel Carol Kowalsky odc. 5–11
  • 1985: Pewnego letniego dnia. – narkomanka Julcia
  • 1993: Wow – Kate Bates
  • 2000: Duża przerwa – Julia Rubin "Bella”, nauczycielka języka francuskiego
  • 2004–2006: Bulionerzy – Irena Murawska
  • 1993: Nowe przygody Arsena Lupina odc. 1
  • 2004: Pensjonat pod Różą – piosenkarka Karina Bartoś odc. 6
  • 1999: Trzy szalone zera – mama Oli
  • 2007: Twarzą w twarz – gwiazda odc. 7
  • 2012–2013: Na krawędzi – Beata, pierwsza żona Zawady odc. 8, 12
  • 1999–2000: Czułość i kłamstwa – Magdalena Domagała, instruktorka w fitness clubie
  • od 2019: W rytmie serca – Marianna
  • 2002: Lokatorzy – Simona odc. 82
  • 2001: Na dobre i na złe – Iza, była żona Kryńskiego odc. 85
  • 2000: Graczykowie – nauczycielka Malinki odc. 25, 36
  • 2001: Listy miłosne – Celina, siostra Teresy
  • 1997: Królowa złodziei – Guillemette
  • 1992: Pamiętnik znaleziony w garbie – młoda Maria, żona Ewalda
  • 2008: Daleko od noszy – profesor Ewa Wilczur odc. 155
  • 1994: Podróż na wschód – Ewa
  • 2014: Komisarz Alex – Rebeka Stein odc. 66
  • 2003–2015: Na Wspólnej – Patrycja, narzeczona Krzysztofa Burzy
  • 2006–2007: Kopciuszek – Anna
  • 1993: Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza – Ewa Górkiewicz, wnuczka "Dzidziusia”
  • 1996: Nocne graffiti – dziennikarka Agnieszka Walewska
  • 2008: Niania – Zdenka, przyrodnia siostra Skalskiego odc. 110
  • 1999: Lot 001 odc. 13
  • 2000: Sukces – dziennikarka Monika Grzebień
  • 1991: Cynga – dziewczyna poznana przez Andrzeja przed aresztowaniem
  • 2019: Miszmasz, czyli kogel-mogel 3 – Marlena Wolańska
  • 2008: I kto tu rządzi? – Genevieve Dupont odc. 43
  • 1997: Księga wielkich życzeń – siostra Milena
Dubbing
  • 2005: Magiczna karuzela – Euralia
  • 1993: Kroniki młodego Indiany Jonesa – Fernanda Olivier odc. 19
  • 2007–2008: Magiczna karuzela – Euralia
  • 2019: Ralph Demolka w internecie – księżniczka Dżasmina
  • 1995-1996: Aladyn pierwsza wersja dubbingowa – księżniczka Dżasmina
  • 1993: Aladyn – księżniczka Dżasmina
  • 1993: Piękna i Bestia pierwsza wersja dubbingowa – Bella
  • 1998: Anastazja pierwsza wersja dubbingowa – Anja / Anastazja Nikołajewna Romanowa
  • 1994: Król Lew – dorosła Nala partie wokalne


                                     

7. Nagrody, wyróżnienia i nominacje

  • 2015 – Plejada Top Ten w kategorii Niezniszczalni
  • 1995 – 1. miejsce w plebiscycie publiczności na najlepszą aktorkę Spotkań razem z Anną Polony na XXXIV Rzeszowskich Spotkaniach Teatralnych
  • 2006 – Złote Dzioby Radia Wawa w kategorii Wydarzenie roku
  • 2007 – Telekamery 2007 – nominacja w kategorii Rozrywka 3. miejsce z wynikiem 45 453 głosów
  • 1994 – 3. miejsce w kategorii piosenki premierowej na XXXI KFPP w Opolu
  • 1988 – Grand Prix na Festiwalu Piosenki Francuskiej w Lubinie
  • 2007 – Wybitna Osobowość Muzyczna
  • 1990 – 1. miejsce w koncercie "Debiutów” podczas XXVII KFPP w Opolu
  • 2006 – Telekamery 2006 – nominacja w kategorii Rozrywka
  • 1993 – Nagroda im. Zbyszka Cybulskiego