Poprzednia

ⓘ Sean Hayes. Sean Patrick Hayes – amerykański aktor, komik, producent i kompozytor pochodzenia irlandzkiego, niemieckiego i austriackiego. ..




Sean Hayes
                                     

ⓘ Sean Hayes

Sean Patrick Hayes – amerykański aktor, komik, producent i kompozytor pochodzenia irlandzkiego, niemieckiego i austriackiego.

                                     

1. Życiorys

Urodził się w Chicago w stanie Illinois w rodzinie rzymskokatolickiej jako najmłodsze z pięciorga dzieci Mary Hayes, dyrektorki banku żywnościowego, i Ronalda Hayesa, litografa. Ma trzech starszych braci: Dennisa ur. 1963, Kevina ur. 1964 i Michaela ur. 1965 oraz starszą siostrę Tracey ur. 1967.

Po raz pierwszy zetknął się z filmem w 1986 roku, gdy kręcono w jego szkole komedię romantyczną Lucas 1986 z udziałem Winony Ryder. W 1988 roku ukończył szkołę średnią Glenbard West High School w Glen Ellyn, w stanie Illinois. W 1992 roku otrzymał licencjat na wydziale gry na fortepianie i dyrygentury na Uniwersytecie Stanowym Illinois w Normal w stanie Illinois.

Swoją karierę rozpoczął jako pianista klasyczny i dyrygent w Pheasant Run Theater w St. Charles, w stanie Illinois. Był kompozytorem muzyki do sztuki Sofoklesa Antygona w Steppenwolf Theatre Company w Chicago, zanim przyłączył się do trupy komików improwizujących The Second City w Chicago, do której niegdyś należał m.in. John Belushi i jego brat James Belushi.

W 1995 przeniósł się do Los Angeles, gdzie pracował jako komik, aktor teatralny, brał udział w reklamach: produktu Frito-Lay Doritos 3-D 1998, Pepsi-Cola 1998, Geico Direct 1999, InBev Bud Lite 1999, 1-800-COLLECT 1999.

Zadebiutował w niezależnej komedii romantycznej Billy’s Hollywood Screen Kiss 1998. Sukcesem stała się kreacja Jacka McFarlanda, zniewieściałego przyjaciela Willa Eric McCormack w sitcomie NBC Will & Grace 1998-2006, za którą został uhonorowany nagrodą Emmy oraz sześcioma nominacjami do nagrody Złotego Globu.

Pojawił się także w jednym z odcinków sitcomu NBC Hoży doktorzy Scrubs, 2001 jako Nick Murdoch.

W 2010 Sean wyznał publicznie, że jest homoseksualistą. Do ujawnienia orientacji seksualnej skłoniła go choroba nowotworowa partnera.

                                     

2. Hazy Mills Productions

Sean Hayes, wspólnie z Toddem Millinerem założył w 2004 roku firmę Hazy Mills Productions, która zajmuje się produkcją filmową i telewizyjną. Firma ta odpowiedzialna jest za produkcję takich programów, jak:

  • Hollywood Game Night 2013 – teleturniej z udziałem gwiazd dla NBC
  • Rozpalić Cleveland 2010–2015 – komedia dla TV Land
  • The Soul Man 2012–2016 – sitcom dla TV Land
  • Sean Saves the World 2013 – sitcom dla NBC
  • Grimm 2011–2017 – dark fantasy dla telewizji NBC
                                     

3.1. Filmografia filmy fabularne

  • 2007: Choć goni nas czas jako Matthew
  • 2001: Psy i koty Cats & Dogs jako Pan Tinkles głos
  • 2006: Randka z o.o. jako Victor
  • 2010: Psy i koty: Odwet Kitty jako Pan Tinkles głos
  • 2012: Głupi, głupszy, najgłupszy jako Larry Fine
  • 2017: Emotki. Film jako Steven głos
  • 2004: Wygraj randkę jako Richard Levy
  • 1998: Billy’s Hollywood Screen Kiss jako Billy Collier
  • 2013: Uniwersytet potworny jako Terri Perry głos
  • 2003: Kot The Cat in the Hat jako Pan Hank Humberfloob głos
  • 2012: Bij i wiej jako Sandy Osterman
  • 2003: Wizyta u April Pieces of April jako Wayne
                                     

3.2. Filmografia seriale TV

  • 2013: Smash jako Terrence Falls
  • 1998-2006: Will & Grace jako Jack McFarland
  • 2012: Do białego rana jako Walter
  • 2017–: Will & Grace jako Jack McFarland
  • 2013-2014: Sean Saves the World jako Sean Harrison
  • 2010-2015: Rozpalić Cleveland jako Chad
  • 2013: Amerykański tata jako Foster głos
  • 2011–2017: Grimm
  • 2014: Wielki powrót w roli samego siebie
  • 2001: Saturday Night Live
  • 2012: Parks and Recreation jako Buddy Wood
  • 2007: Rockefeller Plaza 30 jako Jesse Parcell
  • 2017: Zaplątani: Przygody Roszpunki jako Pete Guard głos
  • 2001: Hoży doktorzy Scrubs jako Nick Murdoch
  • 2014: Millerowie jako Kip Finkle
  • 2016: Crowded